– Jij en Ik -Marna Raven

Jij en ikJij en Ik
Het pad volgen naar wie je werkelijk bent is de weg terug naar Huis

Auteur: Marna Raven
Boekvorm: paperback
Pagina’s: 222
Uitgever: Aspekt
Uitgebracht: juni 2013
ISBN: 978.94.6153.315.9

 

 

Bespreking:“Wie ben ik?”, is de vraag, die menigeen zichzelf stelt en waar vaak moeilijk een antwoord op te vinden is. Immers, we zien onszelf graag, zoals we hopen dat anderen ons zien, maar dat is niet ons volledige ware Zelf. Daarvoor moeten we diep op zoek gaan in ons eigen wezen. Die zoektocht naar wie je werkelijk bent is voor iedereen anders. Marna Raven volgde voor haar individuatieproces een 10 -daagse meditatiecursus in België. Die ervaringen leidden tot het recent verschenen boek “Jij en Ik. Het pad volgen naar wie je werkelijk bent is de weg terug naar Huis.” bij uitgeverij Aspekt.

Op het internet komt Marna terecht op een site, die cursussen in Vipassana -meditatie aanbiedt. De informatie trekt haar aan en ze besluit om aan een cursus deel te nemen. Spiritualiteit is voor Marna niet onbekend. Ze mediteert, heeft visioenen en heeft kennis en ervaring met Reiki. Toch wil ze meer uit het leven halen dan ze tot dan toe gedaan had. De cursus duurt 10 dagen. Volgens de leraren het minimale om de geest tot de rust te laten komen en op ontdekking te gaan naar de relatie tussen lichaam en geest. Vipassana –meditatie leert om mentale spanningen op te lossen, waardoor de mens in staat is om een evenwichtiger en positiever leven te leiden. Tijdens deze vorm van meditatie, die leidt tot zelfkennis, komt de mediterende in aanraking met zijn/haar schaduwzijde – de slechte eigenschappen als ongeduld, irritatie, boosheid, wantrouwen, ect. en dat kan confronterend zijn. Zo ervaart ook Marna.

In haar prettig geschreven boek beschrijft ze hoe ze iedere dag beleeft, wat de meditatie met haar doet en hoe ze merkt dat ze groeit in haar spirituele ontwikkeling. Ze schrikt, wanneer ze ontdekt dat ze ineens een stem in haar hoofd hoort, totdat ze beseft dat dit de stem van haar ziel is, die in gesprek gaat met de stem van haar verstand. Een verschijnsel dat zich voor doet, wanneer men de tijd neemt om naar zijn/haar innerlijke stem te luisteren. Die conversaties leveren leuke en interessante, leerzame momenten op. Maar zeker voor hen, die eveneens op het spirituele pad bezig zijn, brengen de gesprekken ook herkenbare momenten teweeg. De auteur is heel openhartig over zichzelf en over haar verleden. Op discrete wijze vertelt ze over haar mislukte relatie en moeilijkheden, waar dat toe leidden. Met enige schroom vertelt ze ook over haar mislukte zelfmoordpoging. Dankzij de meditatie leert ze het verleden los te laten, zichzelf te helen en lief te hebben. Die ontwikkeling leidt tot meer inzicht, ook op kosmisch niveau en is ze in staat om beter contact te maken met de Goddelijke bron.

Met “Jij en Ik” heeft Marna Raven een boek geschreven dat duidelijk laat zien dat er meer is in het leven dan alleen geld en goederen. Deze zaken zijn ook niet het doel van de mens op aarde, ze zijn slechts een bijkomstigheid. Het boek is laagdrempelig geschreven, iedereen kan haar belevenissen goed volgen. Ook zij, die geen ervaring hebben met Vipassana – meditatie of enig andere vorm van meditatie. Marna heeft een heel ongedwongen schrijfstijl en door de dialoogvorm heeft ze haar ervaringen dichtbij zichzelf gehouden. Daarmee heeft ze de verheven waas, die spiritualiteit vaak omgeeft, teruggebracht tot wat het is: een deel van jezelf. Spiritualiteit is immers al vanaf onze geboorte latent in ieder van ons aanwezig en door hele kleine dingen in het leven, maakt zij zich kenbaar. Net zo lang totdat wij als mens die innerlijke stem van onze ziel gaan horen en bereid zijn om er naar te luisteren. “Jij en Ik” is ook een verbloemde oproep aan de lezer dat het einddoel, -de volledigheid van het leven – voor iedereen bereikbaar is, alleen de weg daarheen verschilt van individu tot individu. Voor Marna Raven werd het de weg van de Vipassana –meditatie en dit boek zal ongetwijfeld meer mensen over de streep trekken om deze weg te volgen. Niet dat hiermee meteen de Verlichting wordt bereikt. Dat erkent ook de auteur. Het is het begin van een nieuwe manier van leven op weg terug naar de bron van het ontstaan, terug naar Huis.

 

Met  dit boek wil Marna Raven tevens haar droom verwezenlijken: een deel van de opbrengst gebruiken om een opvanghuis op te richten voor zwerfhonden op Bali.

Beoordeling: X X X X Zeer goed

Advertenties
%d bloggers liken dit: