-De vergeten muze – Engelmundus Lute

Ed LuteDe vergeten Muze

Auteur: Engelmundus Lute
Boekvorm: paperback
Pagina’s: 341
Uitgever: Trophonios Publishing
Uitgebracht: oktober 2013
ISBN: 978.94.9172.803.7

 

Bespreking:Het spel tussen man en vrouw begon al bij Adam en Eva. Het is een spel dat gebaseerd is op de kracht van de aantrekking. Maar er zijn mannen, voor wie sommige vrouwen op een hoger voetstuk staan. Kunstenaars kennen in hun leven dikwijls twee typen vrouwen, de minnares en de muze, de onmisbare bron van de creativiteit en inspiratie voor hen. Een man behandelt zijn muze dan ook heel anders dan dat hij een vrouw zou doen op wie hij alleen maar verliefd was. De muze wordt op een voetstuk gezet en bijna als een godin vereerd haar bijna als een godin. Hij kan niet zonder haar en hij behandelt haar met tederheid, omdat hij bang is dat hij haar voorgoed zal verliezen. Dan zou hij reddeloos verloren zijn…

Zo denkt ook Hank Glorie erover bij zijn ontmoeting met de mooie en verleidelijke Evita. Hank is de hoofdpersoon in de debuutroman“De vergeten muze” van Engelmundus Lute, verschenen bij Trophonios Publishing. Bij het terugvinden van een cd met de 5de symfonie van Sjostakovitsj komen de herinneringen bij Hank weer boven. Zijn liefde voor deze muziek had hij te danken aan één bijzondere vrouw, Evita. Reizend door de tijd beseft hij dat hun relatie, die weliswaar maar tien dagen mocht duren, van onschatbare betekenis is geweest voor de rest van zijn leven. Als een muze leerde ze hem de diepere schoonheid van het leven te ondergaan. Met haar ervaart Hank de liefde anders, leert hij klassieke muziek waarderen, evenals andere kunstvormen. Bovendien verandert zijn persoonlijkheid. De diepere lagen van zijn onderbewuste ontwaken en maken hem een vollediger mens. Daardoor is hij in staat om tijdens de première van de amateurgroep, waarvan hij lid is, een glansrol te spelen.

“De vergeten muze” is een opvallend debuut. Het is een mengeling van de aardse werkelijkheid en het spirituele leven. Het verhaal speelt zich af in de tegenwoordige tijd met herkenbare situaties en personages. Een man en een vrouw voelen zich sterk aangetrokken tot elkaar en geven toe aan deze gevoelens. Voor Evita is deze relatie slechts tijdelijk van aard, doch voor Hank is die gedachte moeilijk te verteren. C.G. Jung schreef de befaamde woorden:” Een man die nooit door de hel van zijn hartstochten is gegaan, heeft ze ook nooit overwonnen”. Woorden, die zonder meer van toepassing zijn op deze Hank. Evita maakt heel veel in hem los, meer dan een andere vrouw ooit gedaan heeft bij hem en in die zin is Evita de belichaming van de anima bij de man. Ze opent voor hem het rijk van de innerlijke belevingswereld. Het boek ademt daarmee ook de sfeer van de middeleeuwse hoofse romans, waarin de ridder de vrouw van zijn dromen aanbad. De erotische scènes zijn dan ook respectvol beschreven.

Zo is “De vergeten muze” ook een diepzinnig boek geworden met verschillende symbolieken. De auteur beschikt onmiskenbaar over filosofisch inzicht, maar ook de esoterie, die hij gestalte geeft in de vorm van verwijzingen naar de Griekse mythologie, is hem niet onbekend. “De vergeten muze”stilistisch prachtig geschreven, maar het verhult niet dat de auteur op zoek is naar zijn eigen stijl. Hij tast nog af welke kant hij precies zal opgaan en door die aarzeling heeft het boek meer de aardse benadering gehouden ten koste van de spiritualiteit. Dat is jammer, want bepaalde fragmenten laten zonneklaar zien dat Lute een schrijver is, die dit terrein goed zou aan kunnen. Afgezien daarvan is “De vergeten muze” een boek dat de lezer even doet stilstaan bij zijn/haar eigen herinneringen om de waarde ervan te overzien.

Beoordeling: X X X X  Zeer goed

Advertenties
%d bloggers liken dit: